Hónapok régi nevei

 

Január................FERGETEG hava

Február..............JÉGBONTÓ hava

Március.................KIKELET hava

Április....................SZELEK hava

Május....................ÍGÉRET hava

Június................NAPISTEN hava

Július......................ÁLDÁS hava

Augusztus.........ÚJKENYÉR hava

Szeptember.....FÖLDANYA hava

Október............MAGVETŐ hava

November........ENYÉSZET hava

December..............ÁLOM hava

Milyen 2011-es télre számíthatunk ?

2011–2012-es tél, csapadékosabb és zordabb lesz.
Ennek oka nem más lesz, mint a Golf-áramlat sebességének csökkenése.Tudományosan:

A meleg, trópusi vizet északra szállító áramlat már nem képes ellensúlyozni az Északi-sarkvidékről délre mozgó, fagyos légtömegek által keltett hideget. A változások már észlelhetők Norvégiában és a többi északi országban. Amennyiben a Golf-áramlat megszűnik. Európa egy újabb jégkorszakkal találja magát szemben, és Skandináviát egyetlen összefüggő jégmező fogja borítani.”A Golf-áramlat sebessége kérdésének a médiába emelése 2005-ben történt meg, amikor is Harry Bryden brit óceánkutató a jó nevű Nature című folyóiratban közzétett egy cikket arról, hogy a Golf-áramlatban keringő víztömeg sebessége 1957-hez képest 30%-kal csökkent.


 Ha érdekel Juhász József előrejelzése....katt a napocskára!

2012.-es Hosszútávú előrejelzés 365 napra

/ Már regisztrálni kell az oldalra ha tudni akarom a 2013- as előrejelzést . /

 

Katt a képre  

 

 

Nem tudom mennyire lessz pontos , de elhoztam nektek  Ilcsi Mama előrejelzését 2013 - ra .

 

Ilcsi Mama várható időjárás –előrejelzése- 2013. évre. /Rövidített változat/
Kiegészítve horgászatot kedvelőknek „jó halfogást jelző holdfázis időkkel. „

Kedves Barátaim és Ismerősök! Több évtizede kapjátok meg tőlem - az év első hetében, - <ajándékként> az időjárás előrejelzés leírást, főleg azért, hogy a szabadidő eltöltésére a legjobb időket tudjátok ez évben is, előre megtervezni.
Az előjelzésem, - mint mindig-: Népi megfigyelések, népi regulák alapján, és főleg
- csillagászati szempontból - a „ HOLD, mint a második fővilágosítónk” holdciklus fázisainak, figyelembe vételével, és nem utolsó sorban több évtizedes saját megfigyeléseimre alapozva készült.
Mindenkinek: Nagyon jó évet, jó pihenést és jó egészséget kívánok.

A 2013. évi időjárás-előrejelzés, a csapadék megoszlás terén - az eddigiektől eltérően rendkívüli változékonyságot hozhat.
Havonta jelzett dátum napoknál KB. Kétnapos eltérés előfordulhat, ugyan is a frontok tovább haladását - az országban területrészenként - sajnos nem tudom pontosan meghatározni. Valamint a csapadék lehetősége a jelzett időben is, csak az előfordulási valószínűséget jelentheti, amely természetesen ország részenként szintén változó lehet.

Szeretném jelezni, hogy az éves időjárás előre jelzést, megnézhetitek és letölthető a GOOGLE-START lap, keresőben „Ilcsi Mama” beírásával, illetve, „HOXA” Portálon,
Hobbi - Otthon fórumon, valamint a „Hoxa” adatlapomon az <INTERAKTIVITÁSRA> kattintva.
A múlt évben többen kérték, hogy jelezzem a horgászoknak is, a jó halfogást, jelző napokat.

Jelmagyarázat horgászoknak:

Holdállás: Ď = első negyed, (növekvő hold), O =Holdtölte, © utolsó negyed (csökkenő hold)
●= Újhold

A HOLDFÁZISOKBÓL kiolvasható, hogyha, halat is szeretnétek fogni, akkor
– mindenhónapban- az újhold előtt a csökkenő holdig, illetve az újhold után a növekvő holdig és a telehold előtti és utáni egy- egy napon érdemes csak a peca-bot mellett üldögélni. Jó halfogást kívánok!

Hónap-soroló: Újév – újév! Újesztendő! Hány csemetéd van? Tíz meg kettő!
Jégen járó január, fagyot fújó február, rügymozdító március, április füttyös- fiús, május- virág dús. Kalászkonyító június, kaszasuhintó július, aranyat izzó augusztus.

Szőlőszagú – szeptember. Levélhullató október, ködnevelő november, deres- darás december.

Január/TÉLHÓ.

HOLD fázis jelmagyarázat:
5.én: © Utolsó negyed (csökkenő hold).
11.-én:●Újhold.
18.-án Ď Első negyed (növekvő hold).
27-én: O Holdtölte (telihold).

{2013. év január hónapja, összességében: az átlagostól csapadékosabb időszaknak ígérkezik, azonban az ország területi elosztásban ez változó lehet. Az északi területeken több, míg a déli vidéken kevesebb lehet a havi csapadék összessége.}

Január hónap részleteiben:
Hét elején még marad a párás ködös idő. A köd lecsapódás a hideg miatt zúzmaraképződést eredményezhet. Majd felhős, derengős napsütés mellett egyes helyeken viharossá fokozódik a szél.
6.-tól, hideg és melegfrontok váltogathatják egymást. Több helyeken várható csapadék, előbb hószállingózás, hózápor és havazás.
10.-től, ismét borongós, elszórtan felhős, majd eső - ónos-esővel az utak csúszóssá válhatnak, ezt havas – eső követi, majd szeles, hószállingózással –havazással tarkított, derengős, hidegebb napok következnek.
15-18.-i napok, ismét havazást hozhatnak, de több - kevesebb napsütésben is részünk lehet. Napsütéses nappalok mellett is, hideg mínuszok jönnek. Egyértelműen beköszönthet a fagyos januári tél.
22-23.-tól néhol az országban nagyobb havazás várható.
Szinte a hónap végéig, időnként több-kevesebb havazásra, számíthatunk, - ami igen csak kedvezhet a téli sportok kedvelőinek-.
A szélviharossá fokozódhat, a szikrázó napsütés mellett, hófúvásokkal, hóakadályokra, és járhatatlan utakra is felkészülhetünk.

Február/ TÉLUTÓ.


HOLD fázis jelmagyarázat:
3.án: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).
10.-én: ●Újhold.
17.-én: Ď Első negyed (növekvő hold).
25-én: O Holdtölte (telihold).

{Február hónap összességében: a megszokottnál lényegesen hidegebb idővel, havas napokkal indulhat. A hónapra jellemző csapadék mennyisége többnyire a hó lehet, amely a hideg időjárás következtében akár február hónap egészében megmaradhat.}

Február hónap részleteiben: Mint a január végi napokon, a hideg napsütéses napok mellett még néhol friss hóhullás lehetséges. Majd kettéválhat az ország időjárása.
3-4.-től, már egyes helyeken ónos eső, jégpáncélos utak, zúzmaraképződés, havas eső, míg a más részeken még havazás és hófúvás, hóakadályok nehezítik a közlekedést.
Melyet fátyolfelhős, borongós, napok követnek.
9-10.- től, előbb ködös, szeles, derengős – napsütéses napok váltogatják egymást, majd gyors és jelentős enyhülés következik.
15.-é-től, még előfordulhat főleg éjjel eső, havas eső, hózápor, és havazás is, azonban ismét viharossá fokozódik a szél, és hidegebbre fordul az idő.
17-től napközben még lengedező széllel kísért, derengős- napsütéses napok lehetnek, de főleg a hajnali órákban akár fagyponthatárig lehűlhet a levegő.
24.- től, meg növekedett felhőzetből, lehetséges még havazás és havas eső, de egyes helyeken már a nap is kikandikálhat a felhők mögül.
A hónap végi napokon a hűvös reggelek után, szeles napos, napokat várhatunk.

Március/TAVASZELŐ.

HOLD fázis jelmagyarázat:
4.én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).
11.-én: ● Újhold.
19.-én: Ď Első negyed (növekvő hold).
27-én: O Holdtölte (telihold).

{Március hónap összességében: főleg a hónap első felében az átlagosnál hűvösebb csapadékszegény hónapra lehet számítani.}

Március hónap részleteiben: hónap első napjaiban is, az átlagostól hűvösebb reggelek után derengős-napos napok jöhetnek, felmelegedéssel.
4-6.-tól, még kevés eső, néhol, akár még hószállingózás is, előfordulhat, majd szeles melegedő időszak következik.
10.-től felhős –napos idők váltakozásai lehetnek a jellemzők, néhol kevés eső is hullhat, de közeleg már a márciusi felmelegedés ideje.
18-20.-a környékére „Sándor – József - Benedek elhozhatják nekünk a meleget”.
A reggelek még hűvösek, de napközben már derengős, napos, melegebb nappalok várhatók, melynek következtében, néhány helyeken a szél-viharos formát is ölthet.
26-28.-i napok környékén a felmelegedő időszaknak, esővel, viharral kísért hidegfront vethet véget, amely akár pár-nap alatt csaknem több fokos hőmérsékletcsökkenést eredményezhet. A hónapvégi napokon, akár még hószállingózás hózápor, hódara, havas eső is, előfordulhat.

Április/TAVASZHÓ.

HOLD fázis jelmagyarázat:
3.án: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).
10.-én: ● Újhold.
18.-án: Ď Első negyed (növekvő hold).
25-én: O Holdtölte (telihold).

{Április hónap összességében: szeszélyes - csapadékos, - hetenként váltakozó, jelentős hőmérsékletingadozásokra lehet számítani.}

Április hónap részleteiben: hónap első napjaiban, az átlagosnál hidegebb napok lehetnek, hűvös borús, napokkal telhet az idő.
5-6.-tól fagyveszéllyel is számolni lehet. Esővel, hózáporral tarkított napok jöhetnek.
Viharos szél kíséretében, némely helyeken még jégeső is lehetséges.
9.-től hideg és melegfrontok váltogatják egymást. Egyes helyeken, éjjel eső, majd napközben derengő szűrt napsütés mellett, felmelegedhet a levegő hőmérséklete.
14-18-tól, a többnyire napos napok elhozzák nekünk a felmelegedést, akár a hőmérsékleti meleg rekord is megdőlhet.
22-e környékén, - az országon gyorsan átrobogó hidegfront hatására, - dörgéssel, villámlással kísért viharzónák alakulhatnak ki, amely helyenként vihar károkat, sok helyen esetleg felhőszakadással kísért árvízkárokat is, okozhatnak.
25.- körüli napokon a telihold idejében még mindig lehet kisebb eső, amely régiókon belül megoszlik majd, leginkább keleten lehetséges heves zivatarral kísért nagyobb, akár még jégesővel is tarkított esőzés. Ezt követően aztán egészen a hónap végéig, már napos fokozatosan melegedő időre számíthatunk.

Május/TAVASZUTÓ.

HOLD fázis jelmagyarázat:
2.án: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).
10.-én: ●Újhold.
18.-án: Ď Első negyed (növekvő hold).
25-én: O Holdtölte (telihold).
31.-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).

{Május hónap összességében: meglehetősen változékonyan alakulhat. A hónapra a viharok és a melegrekordok lehetnek a jellemzők. Országos átlagban a hónap harmadik harmadában lehet az átlagosnál lényegesen melegebb, az ország több pontján megdőlhet akár az évszázados melegrekord is.}

Május hónap részleteiben: első hetében változékony, borús, hűvösebb, viharos szeles, benne akár még jeges esőt hozó napokkal telhet. Hidegfront hatásaként, hirtelen kialakuló vihargócokkal együtt járó, komoly felhőszakadások viharos szél kíséretében károkat okozhatnak.
8.-a környékén fagyveszéllyel talaj menti fagyokkal is számolni lehet.
Majd ezt követően fátyolfelhős napos- napok váltakozásai következnek.
10.-ei „Új hold” környék idejében a hírtelen felmelegedés több helyeken heves esőket hozó, égiháborúkat eredményezhet, a gyülekező viharfelhőkből helyenként zivatartevékenységgel párosuló nagyobb csapadék mennyiségre, akár még benne jégverésre is, lehet számítani.
18.- át, követően, aztán már napos napok jönnek, ennek következtében felmelegszik az idő és a továbbiakban nagyon meleg májusi napok, köszönthetnek ránk. Ebben az időszakban csak elszórtan és helyenként alakulhatnak ki záporok-zivatarok, de nem kizárt a jégverés lehetősége sem. Tovább tart és erősödik a felmelegedés.
23-26, valamint 30-31-i napokon lehet, időnként és helyenként előforduló, viharral kísért felhőszakadásszerű záporeső, amely hűsíti a levegőt, sőt a 25-i Orbán napja jégverést is hozhat. Azonban a május végi meleg időt ezek nem igen befolyásolják.

Május első vasárnapján van: ANYÁKNAPJA.

/Pákolitz István/ Anyámnak.

„Hogyha virág lennék,
Ölelnélek jó illattal;
Hogyha madár lennék,
Dicsérnélek zengő dallal;
Hogyha mennybolt lennék,
Aranynappal, ezüst holddal,
Beragyognám életed csillagokkal, és szépen nyíló virágokkal”.

Június/NYÁRELŐ.

HOLD fázis jelmagyarázat:
8.-án: ●Újhold.
16.-án: Ď Első negyed (növekvő hold).
23.-án: O Holdtölte (telihold).
30.-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).

{Június hónap összességében: Míg májusban az ország több pontján megdőlhet az évszázados melegrekord, alig két héttel később viszont júniusban, már akár olyan rendkívüli hideg idő is lehet, hogy akár még a fűtést is vissza lehet kapcsolni. Majd csak a hónap második felétől tér vissza a nyárelő hónap meleg ideje. A nyarat hozó kezdő hónap szélsőséges és csapadékos időt hozhat.}

Június hónap részleteiben: első napokban még erezhető lehet a május végi meleg napok hatása, de ez a meleg idő, fokozatosan lehűléssel összecsap egymással és főleg éjjel, viharokat, nagymennyiségű özönvízszerű csapadék lezúdulást eredményezhet.
Több helyen szélvihar károkra is, lehet számítani.
Szinte dermesztő hideget hozhat nekünk a MEDÁRD környéki június hónap napjai.
Az újhold idejében is, éjjel kevés esővel, majd lehűlésre kell felkészülni, az alacsonyabban fekvő területeken még az éjszakai fagy sem kizárt.
Lassan szakadozott felhőzet mellett majd a derengő, napos napok is eljönnek.
14-17.-ig még elszórtan csendes eső is lehet, de a hónap második felében már számíthatunk a felmelegedésre.
Ennek következtében a június második fele már szinte jó meleg nyaraló időnek tekinthető.
22-26-ig, kisebb hidegfront hatására, némely helyeken gyorsan átvonuló viharral kísért nagymennyiségű eső lehet, benne akár még jég is előfordulhat, azonban a meleg nyári idő már ebben az időszakban, egészen a hónap végéig visszavonhatatlanul érezteti a hatását.
Csupán a hónap utolsó két napjában lehet már csak elszórtan az országban hírtelen kialakuló rövidideig tartó zivatarral kísért záporesőre számítani.

Július/NYÁRHÓ.

HOLD fázis jelmagyarázat:
8.-án: ● Újhold.
16.-án: Ď Első negyed (növekvő hold).
22.-én: O Holdtölte (telihold).
29.-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).

{Július hónap összességében: hirtelen kialakuló felhőkből, olyan sok csapadék hullhat, hogy szinte vízözönszerű esőzések okozhatnak károkat, a csapadék - országon belüli - eloszlása azonban nem lesz egyenletes, míg az ország középső részeiben több, addig a Dél- keleti határszélek környékén, kevesebb csapadékos napok lehetnek. A megszokottnál pár fokkal hűvösebb, illetve melegebb időszakok váltogathatják egymást.)

Július hónap részleteiben: Az első hét napjait csapadékosabb viharokkal kísért fronthatások még alakíthatják, ezt követően előbb borongós, majd a reggeli hűvösebb órákat követően, már a napos - napok követik egymást.
6-14.– ig. <az Új Hold idejében is>, helyenként kialakuló zivatarok ismét özönvízszerű esőket zúdíthatnak ránk, ekkor a hőmérséklet is visszaeshet. Gomolyfelhők gyülekeznek, majd páróra multával az égi háborúk megszűntével, ismét a napos meleg idő veszi át a főszerepet.
15.-17.- től már hosszantartó hőség köszönthet ránk.
19-24.-ig Holdtölte beteljesedés idejében, a szép napos napok mellett, az esti és – hajnal tájéki órákban, dörgés - villámlással kísért égi háborúkat, záporesőt, némely területre még jégesőt is hozhat. Ezek azonban a jó meleg időt szinte nem befolyásolják, a hónap végéig számíthatunk a jó nyaraló időre.
Csupán a hónap utolsó napjait - hidegfront hatás következtében érkező – zivatarok zavarhatják meg, amely az országrészenként nagy hőmérséklet különbséget okozhatnak.

Augusztus/ NYÁRUTÓ.

HOLD fázis jelmagyarázat:
6.-án: ●Újhold.
14.-én: Ď Első negyed (növekvő hold).
21.-én: O Holdtölte (telihold).
28.-án: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).

{Augusztus hónap összességében: a hónap elejére is a változékony és csapadékos napok lehetnek a jellemzők, melyet markáns hideg fronthatások változékonnyá és szeszélyessé tehetik. Augusztusban is a közel múlt időkben megszokottaktól eltérően jóval több csapadék lehetséges.}

Augusztus hónap részleteiben: Az első pár napban ugyan kissé hűvösebb napokkal kezdődik a hónap.
5.- 7. től, a meleg időben, több helyeken előbb sötét felhők gyülekeznek, majd rövidideig tartó dörgés –villámlással kísért zuhogó esőkre még lehet számítani, de a jó meleg idő folytatódik.
8-tól várhatjuk a legcsodálatosabb csillaghullató éjszakákat. Azonban a népi regulák szerint az augusztusi időszakhoz nem csak a csillaghullás, hanem az égi háborúk is gyakorta kapcsolódnak. Ebben az időszakban többnyire a meleg napsütéses idő lehet a jellemző, de helyenként vihargócok kialakulásra is lehet számítani.
22-24-ig, pár órás, dörgés - villámlással –viharral kísért zivatar tevékenységgel, helyenként akár nagymennyiségű esővel benne akár még jéggel is tarkított késő nyári időre lehet számítani. Ekkor a hőmérséklet főleg a reggeli órákban visszaeshet, de napközben még a mindig a jó meleg nyáré a főszerep. Fátyolfelhős napokkal, de még mindig kellemes augusztus végi napokkal készülhetünk fel a korai szép őszre.

Szeptember/ŐSZELŐ.

HOLD fázis jelmagyarázat:
5.-én: ●Újhold.
12.-én: Ď Első negyed (növekvő hold).
19.-én: O Holdtölte (telihold).
27.-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).

{Szeptember hónap összességében: ráillik majd a hosszú indián nyár, vagy a „Vénasszonyok nyara” jelző!
Egész hónap során az átlag feletti hőmérsékleti értékekre számíthatunk.}

Szeptember hónap részleteiben: első hét még napos meleg kora őszi napokkal telik el, csak, itt-ott boríthatja fátyol felhőzet, az eget, amelyből kevés csapadék is hullhat.
5-től, majd frontok jönnek, mennek, a hőmérsékleti értékek, érdekes módon az országot szinte kettéoszthatják. Keleten és délen, még az indián nyár tombolhat, míg nyugaton hűvösebb lehet a levegőhőmérséklete.
10.-től, néhol hidegfront átvonulás következtében a reggeli órákban akár talaj menti fagyok is lehetnek. Kevés esőre is, lehet kilátás, de az ország nagy részében a jó meleg napos - őszi idő érezteti még a hatását.
21.- napok környékén szinte nyárias hatású, helyenként dörgésvillámlással kísért rövidideig tartó zivatar kíséretében nagymennyiségű –benne akár még jéggel tarkított – eső, zúdulhat több településre. Ennek a hidegfrontnak a következtében a hőmérséklet is, visszaeshet.
Azonban a felhők hamar tovább szállnak, majd meleg szüretelésre alkalmas szép őszi napokkal folytatódik az idő. A hónap közepétől élvezhetjük a” vénasszonyok nyarát” vagy ha úgy jobban tetszik ránk, köszönthet „kanadai elnevezés szerint az indián nyár”.
A szép őszi kissé hűvösebb idő még kitarthat a hónap végéig.
{Népi regula úgy tartja, hogy szeptember 24.-én „Bertalan napja” az eljövendő őszt megmutatja. Míg a hónap első felében még tombolhat a késői nyár, a hónap utolsó harmadában már kicsivel hűvösebb idő vár. Ennek hatására a fecskék és gólyák is útra kelnek már.}

Október/ŐSZHÓ.


HOLD fázis jelmagyarázat:
5.-én: ● Újhold.
11.-én: Ď Első negyed (növekvő hold).
18.-án: O Holdtölte (telihold).
26.-án: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).

{Október hónap összességében: az átlagosnál melegebb, de csapadékban szegényebb idővel számíthatunk.}

Október hónap részleteiben: hónap elejei napokban, késő este és a kora reggeli órákban már ködfelhők ereszkedhetnek tájra. A reggeli hűvösebb órák után a ködfeloszlást követően szép őszi napsütéses napok lehetnek még.
5.-től is, felhősebb néhol kisebb esővel, majd napos napok mellett a reggeli órákban a hőmérséklet ugyan kissé lecsökkenhet, az alacsonyabban fekvő területekre a köd ismét rátelepedhet. Borongós, nyirkos-párás idő várható, máshol pedig a párásság megszűntével, felmelegedés lehet. Az ország két felében a hőmérséklet különbségek is változó értékben alakulhatnak. Majd a magasban, már folytatódhat a meleglevegő beáramlása.
Egyes helyeken kellemes őszi idő, míg máshol a ködfoltok megrekedhetnek, ezért hűvösebb lehet a levegőhőmérséklete.
10-11.-től azonban a reggeli ködfoltok és a párásság megszűntét követően napközben szinte mindenhol, általában pár órás napsütéses idő következtében még mindig a szép csendes meleg őszi idővel visszatérhet a késői vénasszonyok nyara is.
16.-20. -ig, a párás ködös reggelek után borult, felhősebb napok váltogatják egymást, kevés ködszitálásra és esőre is számíthatunk. Ezt követően már csak párórás napsütéses napokra van kilátás. A késő ősz akár már télies arcát is megmutathatja. A reggeli órákban az alacsonyabban fekvő tájakra akár még a fagyveszély is beköszönthet.
A ködös területeken zúzmara rárakódással díszlik majd a táj.
Az északi középhegységben, ezt követően, akár már az első hó is megjöhet.
25-27.-i napok környékére, már megfordulhat az időjárás. Hidegfront hatására ködszitálás, eső- havas eső, sőt a hegy közeli területeken már máshol is, havazás várható.
A hónap végi napokra már a párás – ködös - csúszós - utak lehetnek a jellemzők.

November/ŐSZUTÓ.

HOLD fázis jelmagyarázat:
3.-án: ●Újhold.
10.-én: Ď Első negyed (növekvő hold).
17.-én: O Holdtölte (telihold).
25.-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).

{November hónap összességében: az átlag értékektől elmaradva, csapadékban szegényebb lehet.
Az átlagosnál párás és enyhe időnek ígérkezik, ez a hónap, csupán november hónap közepén túl várhatnak ránk hidegebb napok, ködszitálással tarkítva, a hónapvégi napokban már helyenként nagyobb havazás is lehetséges.}

November hónap részleteiben: hónap első hetében még mindig a párás-ködös, borongós, néhol több-kevesebb esőt hozó, majd szeles, szűrt napsütéses enyhe napokkal telik az idő.
8.-tól, kissé hidegebb éjszakákon, a párás-ködszitálás- zúzmara formájában is megjelenhet. Majd 14. től derűs, szűrt napsütéses napok mellett sarkvidéki hidegbeáramlás következtében, szeles, idővel érkezik a télies idő, esővel, havas esővel, és fagyos idővel számolhatunk.
19.-től, a reggeli ködfoltok feloszlását követően még egy kicsit a derengős-napos- napoké a főszerep, majd a délies élénk-szél enyhe levegője után ismét, hidegfronttal lehűlés kezdődik, ónos eső szitálás, hódara következtében az utak sok helyeken csúszóssá válhatnak, hegyekben és az északi megyékben, lassan már elkezdődik a havazás. A hónap végén aztán kissé enyhülhet a levegő hőmérséklete, előbb ónos- ködszitálás, hószállingózás, majd több helyen már havazás lehetséges. Viharos szeles idő következtében hófúvásokra is lehet számítani.

December/ TÉLELŐ
.

HOLD fázis jelmagyarázat:
3.-án: ●Újhold.
9.-én: Ď Első negyed (növekvő hold).
17.-én:O Holdtölte (telihold).
25.-én:©Utolsó negyed (csökkenő hold).

{December hónapra összességében: a kezdeti enyhe időt követően jelentős lehűlés jellemzi majd, a december második felének időjárása változékonyan alakul, hidegebb és enyhébb időszakok váltogatják egymást.}

December hónap részleteiben: első hétre a párás ködös idő mellett a hószállingózás és havazás lehet a jellemző. A reggeli órákban szinte minden nap régiónként és elszórtan az országban előfordulhat, ködszitálás, hószállingózás, hódara, és havazás.
4-5.-től, ónos esőtől az utak csúszósak, a viharos szél hó át fúvásokat eredményezhet.
Majd hideg front hatására szeles borongós, több-kevesebb szűrt napsütéses napok váltogathatják egymást. Főleg a nyugati tájakon eső és havas-eső, fagyott eső is előfordulhat.
8-9.-től, hideglevegő beáramlás következtében zúzmarás köd ráfagyástól lehet szép fehér a táj. Majd havazás is, lehetséges.
17-18.-tól fátyolfelhős derült – hidegebb és enyhébb napok váltakozásai jönnek.
22-23-tól, előbb az É-keleti ország részeken, majd az országban máshol is, - mindenki nagy örömre - a karácsonyi időszak szép hóesést hozhat nekünk.
Ennek következtében az év végéig, szinte mindenhol, hó boríthatja az ország területét.

2007-óta szinte nem is volt ilyen szép havas karácsonyunk és szilveszterünk.Síelőknek és téli sportokat kedvelőknek, 2014 évre előre jelzés:2014. Január 1.-én ●Újhold ideje lesz.
8.-án: Ď Növekvő holdfázis ideje jön.
16.-án: O Holdtölte, vagyis Telihold idő lesz.
24.-én: © Csökkenő Hold ideje és,
30.-án ismét●Új Hold fázis ideje köszönt ránk.

A 2013. év, december végén leesett sok hó megmaradhat még 2014. januárban is, sőt még a hónap első újhold végi napok idejében és a hónap utolsó harmadában is, valamint a csökkenő HOLD fázis időben, ismételten hóesésre lehet számítani, (a síelők nagy örömére), amely kitarthat majd 2014. év januárjának a végéig is.

2014. évnek az érdekessége és különlegessége lesz, hogy Január 1.-én és 30.-án, valamint Március hónapban szintén 1.-én és 30.-án, két-két ●Új Hold fázis időszak lesz.

2013. évben, az univerzumban érdekességre lehet számítani.

"Amennyiben a számítások helyesek, akkor az égbolton, soha nem látott Telihold-fényességű üstököst akár szabad szemmel is megfigyelhetjük.
Forrás: „NASA, Spaceweather. Com. Index.
„2013. év végén a valaha megfigyelhető legfényesebb üstökös lesz látható.
Amennyiben beigazolódik a csillagászati szakemberek becslései (írja az INDEX), akkor az égi jelenséget 2013. novemberétől láthatjuk, majd napkelte előtt az északi féltekén.
(Vagyis hazánkból is megfigyelhető lehet a Szűz csillagkép irányában.)
C/2012 S1 jelű rendszer után „ISON” néven becézett üstököst egy oroszországi csillagászati obszervatóriumban. 2012.-ben fedezték fel.
Kiszámították az ’ISON” pályáját. Az üstökös legnagyobb fényességét a szakmabeliek
-10 és -16 magnitúdó közé becslik. Összehasonlításképp: a telihold fényessége -12, 6 magnitúdó, az álló csillagok közül pedig a Sirius mindössze -1, 4 magnitúdóval rendelkezik.

Az üstökös 2013. november 29-én lesz legközelebb a naphoz. Igazi látványosság, majd
2013. decemberben 5-én várható, amikor közeledni fog a Földhöz és a hatalmas csóvája boríthatja be a sötét téli éjszaka égboltjának nem kis részét.
Naptól 20° fok fölött, a fényessége egész hónapban +5, 0 magnitúdó alatt lehet, ezért lesz majd szabad szemmel is látható.
Jelenleg a Nappálya-kör 5. bolygója a Jupiter pályáján is kívül tartózkodó égitest a számítások alapján 1, 8 millió kilométerre közelíti meg majd a Napot, mely bár elsőre messzinek hangozhat, valójában a Föld - Nap távolság alig nyolcvankettede. Az Orrt felhőből érkező „ISON” összetétele egyelőre ismeretlen, így felmerülhet a veszélye annak, hogy az üstökös nem bírja ki a Nap közelségét, ha mégsem így történne, akkor ritka látványosságnak lehetünk majd részesei.”

Boldog Új Évet Kívánok, - mindenkinek ajándékként – szeretettel küldöm az időjárás előrejelzést: 7X-en túli Ilcsi Mama.

Budapest 2013. január. 7.

vissza a címoldalra

E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
 
Visszatérő látogató vagy ?
Eredmények
További szavazások
 


lysa.qwqw.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by qwqw.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!